تحولات لبنان و فلسطین

رئیس اتحادیه فروشندگان مرغ، ماهی و تخم‌مرغ مشهد گفت: تجربه نشان داده هر وقت چنین شرایطی برای بازار ایجاد می‌شود چند روز بعد اوضاع به حالت عادی برمی‌گردد. من تصور می‌کنم با توجه به کاهش قیمتی که در گنبد، به عنوان تعیین‌کننده قیمت گوشت مرغ اتفاق افتاده است، قیمت‌ها تا آخر هفته در استان نیز فروکش کند.

کاهش قیمت‌ها تا آخر هفته/پای مرغداران در میان است!

به گزارش قدس خراسان، «بازار گوشت بازاری به هم ریخته و نامتعادل است» این چکیده کل صحبت‌هایی است که دیروز با یکی از فروشندگان مواد پروتئینی در محدوده بولوار استقلال مشهد داشتیم.

او از قیمت‌هایی حرف می‌زد که شاید از ۴۰ روز پیش تا به امروز رشدی باورنکردنی داشته است. گوشت قرمز گوسفندی که تا همین یکی دو هفته گذشته حدود ۴۵۰ هزار تومان به مردم عرضه می‌شد تا مرز ۶۵۰ هزار تومان در برخی از فروشگاه‌ها رسیده است. این حجم از افزایش قیمت را هیچ وقت بازار به خود ندیده است. داستان گوشت مرغ نیز قصه‌ای به مراتب غم‌انگیزتر از گوشت قرمز است! مرغ ۷۳ هزار تومانی قیمت مصوب که حتی در مقطعی زیر این قیمت هم فروخته می‌شد، به دلیل خواسته تولیدکننده و مرغدار و در پی افزایش قیمت مرغ زنده، قیمت مصوبش به ۹۷ هزار تومان رسید. با این افزایش التهاب بازار چندی فروکش کرد اما رقم ۷۹ هزار تومان هم بنا به بهانه‌های تولیدکنندگان صرفه اقتصادی نداشت و در اقدامی هماهنگ یک‌باره مرغ قیمت مصوب کمیاب و صف‌های طولانی جلو فروشگاه‌های عرضه مواد پروتئینی تشکیل شد. ۶ هزار تومان دیگر به قیمت مصوب فروش،  در کارگروه مربوط افزوده شد و ۸۵ هزار تومان قیمت مصوب خرید مردم و ۳۶ هزار تومان قیمت فروش مرغ زنده به کشتارکن شد. به نظر می‌رسید با این قیمت دیگر بازار به تعادل خواهد رسید و مردم برای تهیه مرغ مشکل نخواهند داشت اما در مدت کوتاهی در روزهای اخیر مجدد مرغ قیمت مصوب نایاب و سر و کله صف‌های طولانی مقابل فروشگاه‌ها پیدا شد.

رصد میدانی بازار

برای رصد آنچه در بازار مرغ حاکم است دیروز سری به بازار استقلال مشهد زدیم. گشت و گذار در بازار، نبود مرغ با قیمت مصوب را تأیید می‌کرد. فروشگاه‌هایی بودند که مرغ قطعه شده را به صورت بسته‌بندی و گاهی فله به مشتری عرضه می‌کردند اما با قیمت‌هایی نزدیک به ۱۰۰ هزار تومان یا حتی بالاتر از آن. این اما مربوط به زمانی بود که سروکله بازرسانی از تعزیرات، فرمانداری مشهد، جهاد کشاورزی و اصناف پیدا نشده بود. با ورود این بازرسان بساط فروش مرغ قطعه شده به صورت ران و سینه تقریباً جمع شد گویا اعلام شده بود فروش به این صورت ممنوع است! 

توزیع مرغ با قیمت مصوب نیز مقابل دو سه فروشگاه در حال انجام بود که مردم در صف‌های نسبتاً طولانی اقدام به خرید مرغ می‌کردند البته به هر نفر یک یا نهایتاً دو قطعه مرغ فروخته می‌شد. طبق آنچه در صحبت‌های کارشناسان حاضر مطرح می‌شد چیزی حدود ۶ یا ۷ تن مرغ دیروز از صبح تا حوالی ساعت ۱۲ به بازار استقلال برای عرضه با قیمت مصوب تزریق شده که این میزان خیلی کمتر از نیازی بود که فروشگاه‌ها برای فروش داشتند!

دلیل کاهش توزیع گوشت مرغ را جویا شدیم. علتش کاهش کشتار در شب گذشته بود. چیزی حدود نصف کشتار هر شب! توجیه این اتفاق جالب‌تر از کاهش میزان کشتار بود. مرغداران که در ابتدای زنجیره تولید و توزیع قرار دارند در اقدامی هماهنگ حاضر به فروش مرغ زنده با قیمت مصوب ۶۳ هزار تومان به کشتارکن نشده و این اقدام علت کاهش عرضه و کمبود در بازار شده است. جالب‌تر اینکه حتی قیمت فروش مرغ زنده با این اقدام نرخ مصوب را هر کیلو تا حداقل ۷ هزار تومان بالا برده است؛ این یعنی قیمت تمام شده برای کشتارکن، کشتارگاه و فروشنده مرغ به همین نسبت بالا می‌رود، با حسابی سرانگشتی قیمت مصوب ۷ تا ۱۰ هزار تومان افزایش خواهد داشت. 

یکی از کشتارکن‌ها که خودش به صورت مستقیم مرغ را به فروش می‌رساند می‌گوید: وقتی مرغ زنده برای من بالای ۷۰ هزار تومان درآمده و در نهایت قیمت تمام شده مرغ بالای ۹۵ هزار تومان است، چطور می‌توانم این مرغ را ۸۵ هزار تومان و به ضرر بفروشم؟ این مشکل باید از مبدأ مدیریت شود. بایستی مرغ زنده به همان قیمت مصوب به دست کشتارکن برسد که بعد در ادامه گوشت مرغ به قیمت مصوب ۸۵ هزار تومان به دست مردم برسد.

کاهش قیمت‌ها تا آخر هفته

یکی از شهروندان که در صف خرید مرغ با قیمت مصوب است با ابراز گلایه از بی‌ثباتی در بازار گوشت و افزایش چندباره قیمت مرغ در مدتی کوتاه می‌گوید: با این شرایط واقعاً تهیه گوشت برای مردم سخت شده است. گوشت قرمز قیمت ۶۰۰ هزار تومان را رد کرده و خریدش برای هر کسی امکان‌پذیر نیست برای همین مردم چاره‌ای ندارند که به جای گوشت قرمز از مرغ استفاده کنند که این نیز شرایط اینچنینی دارد و هر هفته باید منتظر کمیاب شدن و افزایش قیمت آن باشیم!

وی در ادامه می‌افزاید: به نظر می‌رسد با وجود اینکه مسئولان مدعی هستند بر بازار نظارت دارند و به ظاهر مثل امروز سرکشی‌هایی هم دارند اما متأسفانه آن طور که باید با متخلفان برخورد نمی‌شود و این می‌شود که برای گرفتن یک قطعه مرغ اینچنین مردم باید زمان زیادی را در صف سپری کنند. اگر واقعاً قرار است کاری انجام شود باید از سرچشمه به دنبال درست کردن بود. زمانی که مرغ زنده وارد کشتارگاه می‌شود و حتی پیش از آن باید جلو تولیدکننده یا همان مرغداری ایستاد که خوراک و دان مرغش را با قیمت دولتی تهیه می‌کند و می‌خواهد مرغش را به هر قیمتی که دوست دارد بفروشد.

رئیس اتحادیه فروشندگان مرغ، ماهی و تخم‌مرغ مشهد نیز در واکنش به آنچه این روزها در بازار مرغ اتفاق افتاده است ضمن تأیید کمبود عرضه مرغ در بازار می‌گوید: این موضوع با اتفاقی که شب گذشته (یکشنبه شب) افتاد و کاهش عرضه به میزان حدود نصف که توسط مرغداران انجام شد، شدت گرفت و سبب شد مرغ کمتری وارد چرخه توزیع شود. 

فرامرز قائمی ادامه می‌دهد: به طور مثال هر شب حدود ۳۵۰ تن مرغ برای توزیع در کشتارگاه‌ها آماده می‌شد که شب گذشته این رقم به ۱۷۰ تن کاهش یافته است. دلیل آن این است که مرغداران حاضر نشدند با قیمت ۶۳ هزار تومان مرغ زنده را به کشتارکن بفروشند و این کاهش حدود نصف کشتار را در پی داشته است. همان مقدار مرغی هم که کشتار شده با قیمت حدود ۷۰ هزار تومان برای هر کیلو مرغ زنده بوده که در این شرایط قیمت تمام شده گوشت مرغ نزدیک به ۹۴ هزار تومان می‌شود!

وی در پاسخ به این پرسش که چه موقع التهاب به وجود آمده فرو خواهد نشست؟ بیان می‌کند: تجربه نشان داده هر وقت چنین شرایطی برای بازار ایجاد می‌شود چند روز بعد اوضاع به حالت عادی برمی‌گردد. من تصور می‌کنم با توجه به کاهش قیمتی که در گنبد، به عنوان  تعیین‌کننده قیمت گوشت مرغ اتفاق افتاده است، قیمت‌ها تا آخر هفته در استان ما نیز فروکش کند. مردم همراهی کنند، نگران نباشند و برای خرید هجوم نیاورند، این خود موجب خواهد شد از التهاب بازار کاسته شود. 

خبرنگار: هاشم رسائی‌فر

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.